Är det cancerframkallande? – 4 riskgrupper för cancerframkallande egenskaper

Forskningen visar att vissa ämnen och livsstilsfaktorer kan öka risken för cancer. Dessa kallas för cancerframkallande eller cancerogena ämnen. Det betyder att de kan förändra cellernas DNA på ett sätt som leder till cancer. Vissa av dessa förändringar kan ärvs mellan generationer. Men många uppstår även till följd av miljö- och livsstilsfaktorer under en persons livstid.

Men det är viktigt att förstå att alla cancerframkallande ämnen inte ökar risken lika mycket. Riskökningarna kan variera väldigt mycket. Till exempel löper rökare upp till 20 gånger högre risk att få lungcancer jämfört med icke-rökare. Medan de som äter mycket processat kött har cirka 18% högre risk för tjocktarmscancer.

Många cancerformer kan orsakas av faktorer i vår livsmiljö som vi kan påverka, såsom våra levnadsvanor och exponering för olika ämnen. Det är dock inte alltid lätt att fastställa exakta samband, då det inte är etiskt att testa sådant direkt på människor. Istället använder forskare olika metoder, som celltester och studier på djur, för att undersöka vad som kan öka risken för cancer.

Det finns 4 kategorier av cancerframkallande egenskaper

Världshälsoorganisationens cancerforskningsorgan (IARC) spelar en nyckelroll i att identifiera olika faktorer som kan orsaka cancer. De har utvecklat ett unikt klassificeringssystem för att bedöma graden av cancerframkallande egenskaper hos olika ämnen. De utvärderar kontinuerligt olika ämnen och placerar dem i 4 olika riskgrupper beroende på deras cancerframkallande egenskaper.

Kategori 1. Den högsta kategorin omfattar ämnen som definitivt kan orsaka cancer hos människor. Här återfinns välkända cancerframkallande faktorer som rökning, alkohol och processat kött.

I kategori 2A, placeras ämnen som sannolikt kan vara cancerframkallande. För dessa krävs det ytterligare forskning för att antingen bekräfta eller avfärda sambandet.

I Kategori 2B ingår ämnen som möjligen kan vara cancerframkallande.

I kategori 3 ingår ämnen som inte går att klassificera.

I den första gruppen hittar vi välkända riskfaktorer som rökning, alkohol, arsenik och processat kött. Forskningen är här tydlig – dessa faktorer ökar risken för cancer.

När det gäller kategori 2A och 2B, behövs det däremot ytterligare studier för att antingen fastställa eller utesluta ett samband med cancer. Forskarna arbetar kontinuerligt för att öka kunskapen och få en tydligare bild av vilka faktorer som kan påverka cancerrisken.

De flesta ämnen hamnar i de mellersta kategorierna – ”sannolikt cancerframkallande” eller ”möjligen cancerframkallande” – medan endast en mindre del klassificeras som definitiva cancerframkallande för människor. Att fastställa samband mellan exponering och cancer är en komplex uppgift som kräver noggranna vetenskapliga studier. IARC:s arbete är därför mycket betydelsefullt för vår förståelse av vad som kan orsaka cancer och hur vi kan förebygga detta.

Trots att de flesta ämnen hamnar i de lägre grupperna, är gruppindelningen ytterst viktig. Den hjälper oss att förstå vilka potentiella cancerrisker vi bör vara uppmärksamma på och var mer forskning behövs. På så sätt kan IARC’s arbete bidra till bättre cancerprevention och hälsofrämjande åtgärder.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Exit mobile version