Generiska utbytet – patienten ska ges det billigaste läkemedlet på apoteket

Idag används antibiotika mer för att förebygga sjukdom och främja snabbare tillväxt hos friska djur än för att behandla sjuka människor. Detta globala problem med antibiotikaresistens ses av WHO som ett av de största hoten mot människors hälsa och livsmedelsproduktion.

Miljöfarliga läkemedel påträffas i höga halter i våra vattendrag, men vi saknar kunskap om de långsiktiga effekterna. För att komma till rätta med läkedelsutsläppen behövs lagstiftning som kräver avancerad rening vid alla reningsverk samt begränsningar av utsläpp vid läkemedelstillverkning. Att införa stränga produktionskrav är nödvändigt för att hantera denna globala utmaning.

Generiska utbytet – När du får frågan om att byta till ett annat (i parantes billigare) läkemedel

Det generiska utbytet i Sverige innebär att apotekets personal ska fråga patienten om de vill byta till en annan medicin än den som föreskrivits om det finns ett billigare alternativ. Varför? För att läkemedel inte ska kosta mer än nödvändigt för staten. De flesta av oss svarar automatiskt Ja på den här frågan, vi tänker inte efter varför vi tillfrågas att byta. Vi kanske tänker att sorten är bättre eller att den föreskrivna är slut för tillfället, men det handlar egentligen bara om pengar.

Svaret är alltid enklare än du tror, det handlar alltid om pengar. Det handlar varken om din hälsa eller miljön, det är pengarna som kommer prioriteras. För de allra flesta varor så vet du själv ofta fördelarna med en dyrare produkt jämfört med en billigare. För att få fram en billigare produkt behöver man ofta byta ut någon komponent mot en billigare kopia i jämförelse från det ursprungliga alternativet. På ett eller annat sätt betyder detta vanligen att företaget behöver dra in på något för att kunna tillverka en billigare produkt.

Det är också vanligt att det finns stora skillnader i biverkningar på de olika medicinerna, den ursprungligen utskrivna jämfört med den billigare varianten. Trots att de ska ha samma funktion så är oftast inte sammansättningen i medicinerna densamma, de är bara likvärdiga. De kan innehålla olika komponenter och därigenom ge olika biverkningar. Du behöver vara medveten om detta, dels för din egen fysiska hälsa men också för vår planets fortlevnad.

Prioritera miljöpåverkan

Inom det så kallade generiska utbytet på apotek borde läkemedel med lägre miljöpåverkan prioriteras. Idag måste apoteken byta ut förskrivna läkemedel mot likvärdiga alternativ om de är billigare, utan att ta hänsyn till miljöaspekter.

Samtliga läkemedel bör genomgå miljöriskbedömningar. Läkemedel som godkänts efter 2006 har sådana bedömning, men upp till 88 procent av alla läkemedel saknar idag fullständiga miljöanalyser. Detta eftersom äldre läkemedel inte omfattas av kraven. Därför bör alla läkemedel på marknaden ha en komplett miljöriskbedömning, inklusive en analys av antibiotikaresistensrisker.

Läkemedeldustrin bör bli mer öppen och transparent för allmänheten. I dagsläget hålls viktig information, såsom var produktionen sker och bedömningar av miljörisker, konfidentiell. Detta begränsar möjligheterna att granska utsläpp och miljöpåverkan. Konsumenterna får därmed svårt att fatta välgrundade inköpsbeslut utifrån miljöhänsyn.

En förändring skulle kunna vara att införa miljökrav i offentlig upphandling av läkemedel. Detta skulle uppmuntra läkemedelsföretagen att öka sin öppenhet kring tillverkningsprocesser och miljöpåverkan. På så sätt skulle myndigheter och andra offentliga aktörer lättare kunna välja läkemedel utifrån miljöaspekter vid upphandlingar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Exit mobile version