8 Kemikalier du bör se upp med i badrummet

Huden är vår kropps största och mest genomträngliga organ. Av den anledningen är det extra viktigt att du använder produkter som stärker och skyddar denna känsliga barriär, snarare än att skada den.

När du applicerar produkter på huden märker du snabbt hur absorberbar den är. I själva verket bör vi endast applicera sådant på huden som vi även skulle kunna äta. Samma sak gäller för hår- och munvårdsprodukter – naturliga alternativ är helt enkelt bättre för oss, miljön och djuren.

I det här inlägget går vi igenom några av de kemikalier du bör se upp för i dina badrum. Om du upptäcker några av dessa i dina nuvarande produkter kan det vara dags att rensa ut och byta bättre alternativ.

Skadliga ämnena att hålla utkik efter i dina hår- och hudvårdsprodukter.

Det kan vara värt att ta en närmare titt på de produkter du använder dagligen och kontrollera att de inte innehåller ämnen som är bra att undvika. Det är viktigt att notera att vissa av dessa ämnen även förekommer i så kallade ”naturliga/ekologiska” hudvårdsprodukter. Därför finns det många ekologiska varumärken som ni inte bör köpa.

  1. Ämnen som börjar och slutar på: TEA, DEA och MEA
    DEA och MEA är hormonstörande kemikalier som kan bilda cancerogena nitriter och nitroiner. De används som lösningsmedel och rengöringsmedel. TEA kan reagera med andra kemikalier och bilda cancerogena nitrosaminer. TEA används som föjockningsmedel och kan även frigöra småängder formaldehyd, som är cancerframkallande.
  2. Fenoxiglycerin och fenoxietanol
    Fenoxietanol är ett syntetiskt konserveringsmedel som tillsammans med etylglycerin används för att framställa fenoxiglycerin. Båda är syniska kemikalier. Fenoxietanol tillverkas genom en reaktion fenol och etylenoxid, som är giftigt. Tyvärr har dessa ämnen blivit populära konserveringsmedel i ekologiska hudvårdsprodukter som alternativ till parabener.
  3. Propylenglykol
    Propylenglykol är ett ämne som används för att förhindra bakterie- och svamptillväxt. När det används tillsammans med parabener, förstärks den konserverande effekten. Tyvärr misstänks ämnet kunna störa funktionen hos hjärna, lever och njurar. Dessutom kan det orsaka hudirritationer. Återfinns i många produkter, som till exempel kylvätskor i bilar och flygplan, glidmedel, kuddar med polyuretan, färg, lim, lack och som lösningsmedel.
  4. Tensider: Natriumlaurylsulfat och natriumlauryletetersulfat (SLS/SLES)
    SLS är ett ämne som ger skum i många produkter. SLS kan reagera med andra ingredienser som dietanolamin, monoetanolamin och trietanolamin, och bilda nitrosaminer som är cancerframkallande.
  5. SLS förändrar hudstrukturen och möjliggör för andra kemikalier att tränga djupare i huden, vilket kan leda till att fler kemikalier når blodbanan. Ämnet tar också bort hudens naturliga fett, vilket gör det användbart inom industrin för avfettning. Kan även kan gå under namnen natriumlaurylsulfat, natriumlauryletetersulfat, natriumdodecylsulfat, svavelsyra, natriumsalt av svavelsyra, A12-00356, Akyposal SDS, Aquarex.
  6. Vissa konserveringsmedel i kosmetiska produkter kan tyvärr vara problematiska vår hälsa och miljön. Ämnen som hydantoin, imidazolidinyl urea och quaternium 15 är exempel på sådana potentiellt skadliga konserveringsmedel som bör undvikas. Även andra kemikalier som p-fenylenediamin (ett giftigt hårfärgningsämne), lösningsmedel som xylen och toluen, samt ämnen som metyldibromo glutaronitrile, laurylpyridiniumklorid, diklorobenzylalkohol, diazolidinyrea, bromoklorofenol och klorotimol bör man akta sig för.
  7. Vissa UV-filter solskydd, som benzofenon 1, benzofenon 3 och etylhexylmetoxicinnamat, misstänks också kunna vara skadliga. Här är det viktigt att läsa på och välja produkter med särare alternativ.
  8. Också silikoner, så kallade cykliska siloxaner som D4, D5 och D6, kan vara problematiska. Dessa kan ackumuleras naturen och misstänks påverka hälsan negativt. D4 är nu förbjuden i kosmetika, och även D5 har fått begränsningar i EU.

Många kända allergiframkallande ämnen används fortfarande för att förhindra att produkter blir gamla och härskna. Tyvärr har djurstudier visat att dessa ämnen kan påverka immunförsvaret, sköldkörteln och levern negativt. De kan också ansamlas i människokroppen och till och med nå fostret under graviditet.

Det finns naturliga ingredienser som skulle kunna ersätta dessa kemikalier. Trots detta fortsätter man att använda de riskabla ämnena. Det finns egentligen ingen giltig anledning att fortande använda dem.

Konsumenterna förtjänar säkrare och mer naturliga produkter. Tillverkarna borde därför sluta använda dessa problematiska konserveringsmedel och istället välja den naturliga, hälsosammare alternativ. Det skulle göra varorna både tryggare och bättre för miljön.

Genom att undvika den här typen av ifrågasatta ingredienser kan vi minimera risken för negativa hälso- och miljöeffekter från de produkter vi använder dagligen. Det kräver lite extra läsning på förpackningarna, men är en investering värd att bidra för vår hälsa och vårt gemensamma hem, jorden.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Exit mobile version