6 saker att tänka på innan du köper begagnade leksaker

När du handlar begagnade leksaker är det oftast ett smart och hållbart val. Men det finns vissa saker att tänka på för att undvika risker. Vissa äldre leksaker kan innehålla farliga kemikalier, särskilt om de är gjorda av mjuk plast. Titta extra noga på leksaker från tidigare decennier, som kan lukta starkt eller kännas klibbiga. Dessa bör du undvika, då mjukplasten kan innehålla hormonstörande ämnen.

Inspektera noggrant alla begagnade leksaker innan ditt barn får leka med dem.
  • Kontrollera att inga delar sitter löst eller är trasiga, som kan lossna och utgöra en kvävningsrisk. Dra, kläm och känn på leksaken för att vara säker.
  • Lägg också särskilt märke till leksaker med långa band eller starka magneter, som kan vara farliga för små barn.
  • När du handlar begagnat är det ofta ett miljövänligt och ekonomiskt val. Men var uppmärksam på eventuella risker, så att du kan välja bort de osäkra sakerna och istället ge ditt barn trygga, roliga leksaker att leka med.
  • Knappcellsbatterier kan vara en allvarlig fara för små barn. Om de lyckas öppna batteriluckan och sväljer ett sådant batteri, kan det snabbt orsaka livshotande frätskador i magtarmkanalen. Därför är det viktigt att se till att batteriluckan är svår för barn att öppna, till exempel genom att den har en skruv.
  • När det gäller elektriska leksaker, är det avgörande att sladdar, utsida och stickkontakter är hela och oskanade. Kontrollera också att stickkontaktens stift inte är sneda eller lösa. Se till att leksaken och stickkontakten är anpassade för det svenska elnätet.
  • Om en elektrisk leksak beter sig onormalt, till exempel blir ovanligt varm, bör den kasseras. Tänk också på att ladda uppladdningsbara leksaker under uppsikt. Elektriska leksaker får aldrig kopplas direkt till vägguttaget, utan måste ha en transformator som sänker spänningen till högst 24 volt.

Slutligen, undvik att skänka bort leksaker som du själv valt bort, exempelvis sådana i mjukplast eller med långa band. Ta istället hand om dem på kommunens återvinningscentral.

Genom att vara uppmärksam på dessa säkerhetsaspekter kan du tryggt låta ditt barn leka med elektriska leksaker.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Exit mobile version