Vad döljer sig egentligen i din dagliga dos av syntetisk parfym? Vi hör ofta om allergiframkallande parfymämnen och risker med konstgjorda dofter, men vad innebär det egentligen? Låt oss reda ut begreppen kring parfym, vilka hälsorisker som kan finnas och vad du som konsument kan göra för att hitta säkrare alternativ.
Varför använder vi parfym?
Ordet ”parfym” kommer från latinet och betyder ”genom rök”. Historiskt sett användes rökelser för att sprida behagliga dofter i religiösa ceremonier. Idag har parfymanvändningen gått längre än bara ren doftspridning – vi vill även dölja obehagliga lukter och hittar parfym inte bara i klassiska parfymprodukter, utan även i tvål, leksaker och andra dagligvaror.
Vad innehåller då en syntetisk parfym?
En färdig parfym består av en bas med en blandning av 10-300 olika parfymämnen. Tyvärr anses ofta denna unika parfymsammansättning vara en företagshemlighet, vilket gör det svårt för oss konsumenter att veta exakt vad vi exponeras för. Enligt EU-lagstiftning behöver de flesta av dessa parfymämnen inte ens specificeras på innehållsförteckningen, utan kan göms under det generella namnet ”parfym”.
Allergirisker med parfym
Det finns dock cirka 26 parfymämnen som faktiskt måste redovisas separat, då de klassas som allergener. Dessa doftämnen kan bli allergiframkallande när de utsätts för syre och bildar så kallade hydroperoxider.
Innehållsförteckningar kan omfatta upp till 26 olika allergener, men detta innebär inte nödvändigtvis att dessa ämnen har tillsatts separat. Snarare kan de ingå som delar av parfymkomponenter eller eteriska oljor som redan listats högre upp i förteckningen. Syftet med att märka ut dessa allergener är att ge allergiker möjlighet att få mer detaljerad information om innehållet i parfymen, så att de kan välja produkter som är säkra för dem att använda. Det betyder dock inte att alla kommer att reagera allergiskt på dessa ämnen. Som allergiker kan du istället välja doftfria alternativ för att vara på den säkra sidan.
Det döljer sig en hel del okunskap och potentiella hälsorisker bakom den uppfriskande doft vi vill sprida omkring oss varje dag. Som medveten konsument är det viktigt att vara uppmärksam på ingredienslistor och välja produkter varsamt för att minimera din exponering för misstänkta skadliga ämnen.
På marknaden idag kan man hitta produkter märkta ”Fragrance free”, vilket innebär att de är helt fria från parfymämnen. ”Unscented” däremot betyder att produkten inte har någon märkbar parfymdoft, men fortfarande kan innehålla tillräckligt med parfymämnen för att dölja lukten från andra ingredienser.
Hormonstörande egenskaper i parfym
En annan aspekt att beakta är parfymämnenas potentiellt hormonstörande egenskaper. För att hålla doften länge tillsätts ofta fixeringsmedel, men dessa kan tyvärr ha nackdelar både för människan och miljön. En Greenpeace-rapport från 2005 visade till exempel att nästan alla de testade parfymerna innehöll höga halter av syntetisk mysk och ftalater.
Vi har sett förbud mot vissa kemikalier i leksaker, men kosmetikabranschen har haft det lättare. Syntetisk mysk, som används i många doftprodukter, misstänks nu också vara hormonstörande. Det är förstås bättre att vi har gått över till att tillverka syntetisk mysk istället för att utvinna det från myskhjortarnas körtlar, men problemet kvarstår att vi exponeras för potentiellt hormonstörande ämnen även i våra vardagliga produkter.
Trots framstegen finns det fortfarande utmaningar när det gäller att begränsa riskerna från kemikalier som kan påverka vår hälsa. Lagstiftningen tycks ha varit mer effektiv för leksaker än för kosmetika, men nu behöver vi se över även andra konsumentprodukter som kan innehålla skadliga ämnen. Det handlar om att hitta rätt balans mellan produkters funktion och säkerhet för användaren. Vår hälsa och miljön måste sättas i första rummet.