Näthandel väldigt bekvämt – Vilka fällor bör du se upp med?

Näthandel kan vara väldigt bekvämt, men var uppmärksam på var företaget som du handlar från är baserat. Varor som säljs utanför EU kan innehålla kemiska ämnen som är förbjudna i Sverige och resten av EU.

Kemikalier kan vara farliga om de används på fel sätt. Därför är det lagstadgat inom EU att alla farliga kemiska produkter måste vara korrekt märkta med farosymboler och anvisningar för säker användning. Det gäller exempelvis sprayburkar, rengöringsmedel och lampoljor. Den här märkningsplikten gäller dock enbart inom EU, så produkter från länder utanför unionen kanske inte är märkta på samma sätt.

Produkter som säljs inom EU måste uppfylla vissa säkerhetskrav. Alla företag som verkar inom unionen måste följa EU:s kemikalielagstiftning, även om de importerar varor från andra länder. Men om du beställer direkt från en leverantör utanför EU, omfattas inte den varan av samma regler. Värsta fallet är att den kan innehålla ämnen som är förbjudna i EU eftersom de anses vara skadliga för hälsa och miljö.

Exempel på förbjudna ämnen som kan dyka upp i importerade produkter är:

  • Bly och kadmium i smycken
  • Vissa mjukgörare och flamskyddsmedel i leksaker
  • Tungmetaller i elektronik

Därför är det bra att ta reda på om den vara du vill köpa på nätet är godkänd för försäljning inom EU. Observera dock att som konsument inom EU har du rätt att få information om en vara innehåller särskilt farliga ämnen som finns upptagna på EU:s kandidatförteckning. Däremot kan det vara svårare att få den informationen om du köper varor från företag utanför EU. Du kan kolla företagets webbsida eller fråga säljaren via e-post eller telefon. Genom att vara uppmärksam på var företagen du handlar av är baserade kan du undvika att få hem varor som kan innehålla farliga ämnen. Det är värt några extra koll innan du genomför ditt köp!

Det finns en mångfald av olika företagsmodeller du som konsument bör känna till. Låt oss titta närmare på några av de vanligaste typerna av nätbutiker:

Webbutiker – Detta är den klassiska modellen där produkter förflyttar sig genom hela leveranskedjan, från tillverkare till importör och slutligen till distributör. Varje led i kedjan ansvarar för produktens säkerhet. Webbutiker har tydliga kontaktuppgifter och erbjuder ofta korta leveranstider tack vare egna lager. Ta en titt på deras ”Om oss”-sidor för att lära känna företaget bakom.

Marknadsplatser – Dessa är stora, mångfacetterade e-handelssajter där du kan söka och handla bland produkter från många olika säljare. Marknadsplatserna fungerar som en mellanhand som förmedlar kontakten mellan dig och säljarna. Marknadsplatsen är inte ansvarig för produkternas säkerhet, de är bara en mellanhand mellan köpare och säljare. Ansvarig för produkten är den som faktiskt säljer produkten, vilket ibland kan vara svårt att veta vem det faktiskt är och vem du kan ställa krav mot. Om företaget befinner sig utanför EU finns inget krav på att produkten granskats och risken att den inte uppfyller EU:s säkerhetskrav är stor.

Marknadsplatser kan vara svåra att navigera i och mitt råd är att undvika att handla från dessa. Oftast kan man hitta en vara lite billigare på en marknadsplats och det är på grund av att det ofta är en billig kopia, som innehåller potentiella farliga och skadliga ämnen. Den hundringen är inte värd att riskera din hälsa för. Välj att handla från trygga aktörer.

Oavsett vilken typ av nätbutik du väljer att handla från är det viktigt att vara medveten om skillnader i regelverk och kemikalielagar mellan länder. Produkter som är begränsade eller förbjudna i Sverige kanske inte är det utanför EU. Var uppmärksam på detta för att göra trygga och medvetna köp! Hoppas detta ger dig en bra överblick över näthandelns olika aktörer. Lycka till med dina framtida onlineköp!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen