Lycka är inte något som bara händer – 8 tips för att få ett lyckligare liv

Grekiske filosofen Aristoteles menade att ”lycka är ett tillstånd av aktivitet”. Det innebär att vår lycka inte är något som bara händer oss, utan något vi själva skapar. Lycka är ett begrepp som ständigt kan omdefinieras utifrån våra egna preferenser. Ibland kan lycka handla om att finna sin stora kärlek, medan det vid andra tillfällen räcker med enkla glädjeämnen som en kall dryck, en varm sommardag eller en älskad maträtt. Med andra ord är lycka ofta det vi själva gör den till, oavsett om det gäller stora eller småsaker.

För att uppleva lycka krävs det att vi är aktiva. Det är svårt att bara sitta och vänta på bättre tider, om vi åtminstone försöker förändra vår situation. Ibland behövs det faktiskt inte särskilt mycket för att vi ska få ett bättre humör och se saker i ett positivare ljus. Vår hjärna i grunden lättmanipulerad – om vi bara vet hur vi ska ”manipulera” den.

  1. Gå upp i nuet
    Att vara helt uppslukad i en fysisk aktivitet kan göra underverk för vårt välbefinnande. Oavsett om det handlar om simning, gymträning, dans, boxning eller jogging, så försvinner allt annat när man ger sig hän åt rörelsen. Förutom den uppfriskande känslan av att vara helt närvarande i stunden, får man också den härliga bieffekten att bli fysiskt hälsosammare.
  2. Skapa struktur
    Struktur kanske är det första man tänker på när det gäller lycka, men enklare organisatoriska saker som att städa upp, kasta skräp, göra upp ”att göra”-listor och schemalägga vardagen kan faktiskt bidra till en känsla av välbefinnande. Att känna sig nöjd över att ha utfört något konkret blir också en form av lycka.
  3. Utmana dig själv
    Gör saker du aldrig provat förut eller som du tror att du inte klarar av. Utmana dina egna föreställda begränsningar. Pröva något nytt varje dag eller åtminstone varje vecka – måla, skriv, sjung, lär dig ett instrument. Låt nyfikenheten och äventyrslusten leda dig vidare. Våga se livet ur ett barns ögon, låt inte dina ögon tappa sin glöd. Våga vara nyfiken på livet.
  4. Tänk positivt
    Omge dig med bilder och minnen som påminner dig om lyckliga stunder. Träna på att fokusera på det positiva, glada och upplyftande, istället för att fastna i nedstämdhet.
  5. 6. Se livet i ett större perspektiv Det är lätt att fastna i sina problem och blåsa upp dem oproportionerligt. Försök att anlägga ett helhetsperspektiv på din tillvaro. Fokusera på helheten snarare än på smådetaljer. Fundera över hur ditt problem kommer att påverka dig på längre sikt – imorgon, om ett år, fem år eller tio år. Att vidga perspektivet kan hjälpa dig att sätta saker i rätt proportion.
  6. Lev i nuet Planering är bra, men glöm inte bort att njuta av ögonblicket. Lycka handlar inte om en överfylld kalender utan om att våga stanna upp och uppskatta allt det positiva som finns runt omkring dig just nu.
  7. Sov ordentligt Sömnbrist kan göra oss irriterade, ofokuserade och gnälliga. Skapa regelbundna sovrutiner och låt kroppen få vila den behöver. På så sätt slipper onödig stress och får mer energi att tänka positivt.
  8. Slutför påbörjade saker Ofärdiga och oavslutade projekt, hur de än må vara, kan ge oss en nedstämd känsla. Gör ditt bästa för att avsluta det du har påbörjat, så slipper du den olustiga känslan av ofullkomlighet.

Genom att försöka se livet ur ett bredare perspektiv, leva mer i nuet, sova ordentligt och slutföra påbörjade uppgifter kan du stärka din mentala hälsa och öka din livskvalitet. Små förändringar i ditt förhållningssätt kan ha en stor positiv effekt.

Det handlar inte om att ignorera de negativa aspekterna i livet, utannarare att göra ett positivt tänkesätt till en vana. En viktig del i detta är att välja din omgivning med omsorg.

Spendera mer tid tillsammans meor som är inspirerande, gl ochusiastiska. Dessa personer kommer att lyfta dig och hjälpa dig att behålla en optimistisk inställning. Däremot bör du undvika de individer som ständigt gnäller, klagar och förväntar sig att andra ska tavar deras liv. Sådana negativa attityder kan dra ner din egen livskänsla.

Genom att medvetet välja din umgängeskrets kan du bygga upp ett nätverk av människor som stödjer och uppmuntrar ditt positiva tänkande. På så sätt blir det lättare att behålla en konstruktiv och framåtblickande attityd, även när livet bjuder på motgångar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen