Den svenska och norska laxpopulationerna står inför en allvarlig kris. Mängden vandrande lax i flera älvar i Sverige har minskat kraftigt på bara några få år. I Norge är situationen ännu sämre, med rekordlåga antal vuxna laxar som återvänder till älvarna. Huvudorsaken till denna nedgång tycks vara det storskaliga laxodlandet i Norge, där den vilda laxens föda, strömming, trålas upp i stor omfattning. Detta är en oroväckande utveckling som tvingar myndigheterna i båda länderna att överväga restriktioner för laxfisket i både älvar och hav för att försöka vända trenden.
Miljöverket påpekar att laxodlingar utgör det största hotet mot de norska vilda laxbestånden. Rapporten framhåller tydligt att detta är den främsta utmaningen som måste mötas.
Atlantlaxen kämpar för sin överlevnad just nu, både i Sverige och Norge. Under 2024 beslutade de norska miljöskyddarna att omedelbart sätta stopp för laxfiske i 33 floder i södra halvan av landet. Rapporter från floderna visar att årets uppgång av lax förväntas vara ungefär hälften så stor som förra året, som i sin tur var ungefär hälften av 2022 års uppgång, med stora regionala variationer. Den sammanlagda minskningen är dramatisk och bedöms leda till att många floder i år kommer att ha svårt att nå sina mål för mängden uppvandrande lekfisk.
Norsk laxodling pekas ofta ut som den största orsaken till problemen för den vilda laxen, inklusive problem med laxlus, rymningar och sjukdomsspridning. Sannolikt handlar det dock om en ”perfekt storm” av alla de mänskliga aktiviteter som påverkar laxen, samt de betydande förändringar vi ser i havet till följd av klimatförändringarna.
För att förbättra situationen krävs att EU:s fiskeministrar minskar industrifisket efter sill och skarpsill i Östersjön, eftersom dessa två arter utgör en viktig del av laxens föda. Utan en återhämtning av sill och skarpsill kommer laxen fortsätta att ha svårt att klara sig.
Böter för att filma laxodlingarna
Sverige importerade stora mängder lax från Norge. Men laxodlingarna har allvarliga problem. Den svenska författaren och journalisten Mikael Frödin tog sig in i norska odlingar och filmade fisken där. Vad han fann var chockerande – sjuka fiskar, täckta av svamp och stora sår, med förvridna kroppar och ett fruktansvärt lidande.
Frödin dömdes till böter av en norsk domstol för att ha kommit för nära odlingarna. Syftet med Frödins filminspelning var att belysa hur laxodlingar skadar ekosystemen och påverkar de vilda laxstammarna negativt. I sin egen blogg beskriver han den fasansfulla syn han mötte, sjuka fiskar, täckta av svamp och stora sår, med förvrängda kroppar och ett lidande utan like! Han undrar vad som skulle hända om detta utspelades ovan vattenytan. Hans budskap är tydligt – ät inte odlad lax! Under rättegången presenterade Norska vetenskapliga rådet siffror som visar att antalet laxar som vandrar upp i norska älvar har halverats på bara fem år. De menar att rymningar, lus och smittspridning från odlingarna är den främsta orsaken till detta.