Hormonstörande ämnen – Dolda faror i din vardag

Visste du att många vanliga vardagsprodukter kan innehålla ämnen som stör vårt hormonsystem? Dessa så kallade hormonstörande ämnen är en växande oro i vårt samhälle, då de misstänks bidra till ökningen av flera folksjukdomar.

Våra hormoner styr viktiga funktioner i kroppen, från ämnesomsättning och tillväxt till reproduktion. Tyvärr finns det flera industrikemikalier som kan påverka detta känsliga system när de tar sig in i vår kropp.

Var finns då dessa hormonstörande ämnen?

De döljer sig i allt från plastprodukter och leksaker till kosmetik och bekämpningsmedel. Till skillnad från många andra miljögifter, kan låga halter av dessa ämnen ha en effekt på kroppen, medan högre halter inte nödvändigtvis är farligare.

Detta gör det svårt att sätta exakta gränsvärden för när de blir farliga. Därför är strävan att helt undvika dessa ämnen i konsumentprodukter så långt det är möjligt.

Hormonstörande ämnen – en allvarlig utmaning för vår hälsa

De hormonstörande ämnena utgör tyvärr en betydande hälsorisk för oss alla. Forskningen har kunnat koppla dem till allvarliga konsekvenser som diabetes typ 2, infertilitet och till och med cancer i bröst, testiklar och sköldkörteln. Många forskare anser att dessa ämnen är en bidragande orsak till några av vårt samhälles vanligaste folksjukdomar.

Problemet är också samhällsekonomiskt. De nordiska länderna beräknas lägga 330 miljoner kronor per år på sjukvårdskostnader kopplade till hormonstörningar som påverkar den manliga fertilitet. På EU-nivå uppskattas kostnaden för nio olika negativa hälsoeffekter till hela 300 miljarder kronor per år.

Utmaningen är stor, men vi kan alla göra en insats. Genom att välja ekologiska livsmedel undviker vi rester av hormonstörande bekämpningsmedel. Och genom att undvika konservburkar, där metallen kan innehålla det hormonstörande ämnet bisfenol A, minskar vi ytterligare vår exponering. Genom att göra medvetna val i vardagen kan vi skydda vår hälsa och bidra till ett friskare samhälle. Välj hellre kartongförpackningar eller fryst mat.

Äldre plastleksaker

Äldre leksaker, framför allt sådana som är äldre än 2007, kan innehålla skadliga ämnen som ftalater. Det gäller till exempel gamla dockor, bildäck och andra plastdjur. Dessa äldre leksaker bör inte gå i arv, utan bör kasseras på ett säkert sätt. Ftalater är ämnen som kan vara skadliga för hälsan, särskilt för små barn. Genom att undvika sådana produkter kan du ta hand om din familjs välmående.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen