Inom EU är cirka 320 olika e-ämnen godkända för användning i livsmedel. Dock är det endast cirka 53 av dessa som är tillåtna i ekologiska produkter. Det kan vara bra att ha koll på att E-nummer som börjar på 1 är färgämnen, de som börjar på 2 är konserveringsmedel, 3:or är antioxidanter, 4:or är förtjockningsmedel och många av de som börjar på 9 är sötningsmedel som maltitol, erytriol, xylitol och aspartam.
Tyvärr finns det en del syntetiska E-nummer som kan innebära hälsorisker. Här är några exempel på sådana E-nummer som kan vara bra att undvika:
E171 – Titandioxid: Detta vita färgämne utvinns ur mineraler och används i allt från tuggummi till glass. Det har diskuterats mycket kring eventuella risker, då det innehåller nanopartiklar som kan ta sig in i kroppen och skada celler och organ.
E102 – Tartrazin: En syntetisk gulfärgning som används i läsk, såser, mejeri och mer. Det är ett så kallat azofärgämne som kan orsaka allergiska reaktioner som astma, utslag och irriterade ögon och näsa.
Vissa livsmedelsfärgämnen och tillsatser kan tyvärr vara skadliga för barn. Innan Sverige gick med i EU, fick dessa ämnen endast användas i ett fåtal produkter som cocktailbär, sprit och drinkmixer.
Ett exempel är E 122 – Azorubin/karmosin, ett syntetiskt rött färgämne som används i godis, läsk och bakverk, men också i soppor, såser, senap och fiskrom. Precis som E102 är det ett azofärgämne som kan orsaka hälsorisker. Det var förbjudet i Sverige före EU-inträdet och är fortfarande förbjudet i Kanada och USA.
Ett annat exempel är E220 – Svaveldioxid, ett konserveringsmedel som motverkar bakterier. Det kan orsaka överkänslighetsreaktioner, särskilt hos astmatiker, när det används i bland annat torkad frukt, grönsaksberedningar och alkoholdrycker.
E 321 – Butylhydroxitoluen / BHT är ett syntetiskt antioxidationsmedel som används i tuggummi och kosttillskott. Det kan ge utslag hos vissa personer och innebära hälsorisker för små barn.
Även E 431 – Polyoxietylen (40) stearat, ett stabiliserings- och emulgeringsmedel i vin, har visat sig vara cancerframkallande i djurförsök. Denna syntetiska substans framställs av etylenoxid och stearinsyra och kan innehålla ohälsosamma biprodukter.
Sammanfattningsvis är det viktigt att vara medveten om potentiella risker med vissa livsmedelstillsatser, särskilt när det gäller barn. Genom att välja produkter med naturliga, säkra ingredienser kan vi skydda vår hälsa.