Fisk ruttnar levande i älven mellan Norge och Västra Götaland

I Enningdalsälven, vid gränsen mellan Norge och Västra Götaland i Sverige, har en skrämmande och mystisk sjukdom drabbat laxbeståndet. Denna allt mer utbredda sjukdom, känd som ”Röd Hudsjukdom” (Red Skin Disease), har fått norska myndigheter att uttrycka stor oro för konsekvenserna.

Sjukdomen kännetecknas av synliga, skrämmande symptom på laxarnas kroppar. Glänsande, röda blödningar bryter ut över fiskarnas hud, samtidigt som svampliknande infektioner och sår utvecklas på buken. Det tragiska är att laxarna gradvis börjar ruttna medan de fortfarande är vid liv, en plågsam dödsprocess.

Första gången denna fruktansvärda sjukdom upptäcktes i Enningdalsälven var 2019, och sedan dess har fler och fler laxar drabbats. Vad som orsakar denna epidemi är fortfarande ett olöst mysterium, vilket ytterligare ökar oron bland de norska myndigheterna. Deras stor fruktan är nu att sjukdomen ska sprida sig till andra viktiga laxförande vattendrag i regionen, vilket skulle kunna få katastrofala konsekvenser för de lokala laxbestånden.

Den oroväckande situationen i Enningdalsälven kräver omedelbara åtgärder från de norska och svenska myndigheterna för att försöka förstå och få bukt med denna fruktansvärda laxsjukdom, innan den riskerar att sprida sig ännu längre.

Det är egentligen ingen överraskning. Redan 2018 filmade journalisten Frödin laxodlingarna, och bilderna han tog spred sig snabbt över världen. Frödins bilder visade hur laxarna såg förfärliga ut, med öppna infekterade sår, missbildade och med svampinfektioner.

Frödin bötfälldes , medan inga åtgärder vidtogs mot de som faktiskt orsakade den förödande skadan. Om myndigheterna då hade agerat och granskat vad som pågick, kanske inte den mystiska sjukdomen, där fiskarna ruttnar, hade fått fäste och spridit sig i samma utsträckning.

Nu vet ingen riktigt vad konsekvenserna av detta kommer att bli, eller om det ens finns något sätt att stoppa det. Frågan är om vi har passerat en oåterkallelig gräns, där skadorna blivit så omfattande att de inte längre går att åtgärda. Det återstår att se vad framtiden har i beredskap för oss.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen