En ny oroväckande studie från UC Berkeley universitet i USA har avslöjat att de flesta tamponger, både i Europa och USA, innehåller farliga tungmetaller som bly och arsenik. Forskarna granskade 30 olika tamponger från 14 olika tillverkare i London, Aten och New York City mellan hösten 2022 och våren 2023. Resultaten var skrämmande – samtliga produkter innehöll giftiga ämnen som arsenik, bly och kadmium. Dessa metaller kan öka risken för allvarliga hälsoproblem som cancer, infertilitet, demens och diabetes.
Slidslemhinnan är känd för att släppa igenom substanser in i blodbanan
Även om det ännu inte är klarlagt hur stor risken är för att kroppen tar upp dessa skadliga ämnen, så är det ett allvarligt fynd. Slidslemhinnan är nämligen känd för att lättare släppa igenom olika substanser jämfört med huden. Detta betyder att tungmetallerna potentiellt kan sugas upp effektivt och ta sig direkt in i blodbanan utan att först filtreras genom levern.
Ekologiska – arsenik och vanliga – bly
Särskilt oroväckande är att de ekologiska tampongerna visade sig innehålla högre halter av arsenik än de vanliga varianterna, som i stället hade högre nivåer av bly. Detta tyder på att valet av ”giftfria” alternativ inte nödvändigtvis är säkrare.
Bristande säkerhet
Det är skrämmande men inte oväntat med tanke på den bristande regleringen av mensskydd. Än så länge är det oklart exakt vilka tampong märken som säljs i Sverige och hur de presterar i testerna. Men den nya studien visar tydligt att det behövs mycket mer forskning och skärpta säkerhetskrav för att garantera konsumenternas hälsa. Det är på tiden att staten tar ett ansvar över Svenska kvinnors hälsa och säkerställer kvaliteten på tamponger och mensskydd som säljs.
Många har blivit både förvånade och oroliga efter nyheten om studien publicerades. Närmare hälften av världens befolkning har mens, och alla förtjänar att känna sig trygga med att de tamponger och mensskydd som används är giftfria. Det borde vara en självklarhet.
Säkra mensprodukter – en folkhälsofråga
Många konsumenter antar felaktigt att mensprodukter, precis som andra produkter som används nära kroppen, är noga reglerade och kontrollerade. Tyvärr stämmer inte detta.
Vem är skyldig att skydda oss? Detta ansvaret borde ligga på staten, det är dem som borde skydda kvinnornas hälsa i den här frågan. Det handlar om en folkhälsofråga som borde tas på större allvar.
Kvinnor behöver pressa politiker och företag att ta kvinnors hälsa på större allvar. Kemikalieinspektionen skulle kunna få ett tydligt uppdrag att reglera mensskydd på den svenska marknaden. Dock begränsas Kemikalieinspektionens uppdrag utifrån politikernas ekonomiska prioriteringar. Där mensskydd inte har prioriteras. Det är på hög tid att en förändring sker, kemikalieinspektionen borde ges ett tydligare mandat att genomföra oberoende studier på området.
Vi behöver tillsammans göra vår röst hörd för att få till en ökad reglering och kontroll kring mensprodukter, för att säkerställa deras säkerhet och kvalitet. Som konsumenter har vi en viktig roll att spela i att driva på förändring på det här området. Vi behöver stå upp för oss själva, tillsammans.