Förteckning över allvarliga smittsamma djursjukdomar inom EU

EU har sammanställt en gemensam lista över allvarliga smittsamma djursjukdomar som utgör en risk för djurs och människors hälsa. Dessa sjukdomar har kategoriserats efter hur de hanteras om de upptäcks. Kategorierna är A, B, C, D och E.

  • A-sjukdomar är sådana som normalt inte förekommer i EU och som därför ska utrotas omedelbart om de upptäcks. Exempel på A-sjukdomar hos gris är- och klövsjuka, afrikansk svinpest, klassisk svinpest och boskapspest.
  • B-sjukdomar finns i vissa områden av EU, förhoppningen är att de på sikt ska elimineras. Sverige är exempelvis fritt från rabies, som är en B-sjukdom som kan drabba gris.
  • C-sjukdomar är en grupp där EU-länderna själva får välja om de vill utrota sjukdomen eller inte. Om ett land är fritt från en sådan sjukdom kan det ställa krav vid handel för att inte riskera att få in sjukdomen igen. Sverige har denna frihet för grisens C-sjukdom, Aujeszkys sjukdom.
  • D-sjukdomar omfattas av direktiv för handel i EU. Alla A-, B- och C-sjukdomar räknas även som D-sjukdomar, men det finns även andra sjukdomar som endast finns listade som D-sjukdomar.

Vissa sjukdomar, som till exempel PRRS, finns i många EU-länder men inte i Sverige. Därför har vi regler för att förhindra att dessa sjukdomar återkommer. Vissa är allvarliga smittsamma djursjukdomarna som klassas som epizootier och omfattas av en särskild nationell lag. Det gäller både A- och B-sjukdomar, men även vissa andra. Dessa sjukdomar är de viktigaste bekämpa i Sverige, eftersom de normalt sett inte förekommer här. Ett utbrott av en sådan epizooti kan utgöra ett hot mot både människor och djur, och medföra stora ekonomiska förluster.

Vissa sjukdomar är särskilt viktiga att känna eftersom de kan spridas och påverka många människor. Som exempelvis:

  • Svinpest
  • PRRS
  • MUL- och klövsjuka
Smittor som kan överföras mellan djur och människor – zooser

Zoonoser är infektioner som kan spridas mellan djur människor. Dessa orsakas av t.ex. bakterier, virus eller parasiter. Djur som bär på en zoonotisk smitta kan föra den vidare till andra djur och människor. Det är även vanligt att människor smittas via livsmedel. Människor med zoonotiska infektioner kan också överföra dem till djur vid nära kontakt. Många allvarliga zoonoser för människor leder inte alltid till sjukdom hos djur, och vice versa. Exempel på zoonoser hos grisar är salmonella, trikiner och vissa antibiotikaresistenta bakterier.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen