53 miljoner odlade laxar dog – direkt hot mot människors hälsa

Tystnaden från många av våra matvarukedjor är slående. De fortsätter att marknadsföra och sälja norsk odlad lax, utan att uppmärksamma konsumenterna på de allvarliga problemen inom laxindustrin.

Faktum är att 53 miljoner odlade laxar dog under 2017, men det tycks inte bekymra dessa butiker när försäljningsrekorden bara fortsätter att slås. Med staten som en nära samarbetspartner klarar sig laxindustrin undan granskning och kritik.

Sommaren 2017 tog sig journalisten Mikael Frödin in på en laxodling i Alta i Nordnorge, trots stängsel och avspärrningar. Vad han sedan fann var rena mardrömmen – laxarna var svårt skadade, täckta av svamp och infektioner, och hade allvarliga missbildningar.

Under de trånga laxburarnas botten döljer sig ett 15 meter djupt lager av bakterier, läkemedel och giftiga bekämpningsmedel. Sjukdomar som sjölus, bukspottkörtelinflammation och infektiös laxanemivirus grasserar i de norska odlingarna, utan att konsumenterna verkar få reda på det. Trots detta fortsätter den infekterade fisken att säljas i samma takt som förut.

Det finns allvarliga problem med odlad lax som konsumenter behöver vara medvetna om. Forskare har upptäckt att odlad lax kan utgöra ett direkt hot mot människors hälsa. En global studie från 2004 visade att laxen innehöll inte mindre än 13 olika stabila föreningar.

Den mest iögonenfallande upptäckten var den kraftigt rubbade balansen mellan de nyttiga omega-3-fetterna och de mindre önskvärda omega-6-fetterna. Medan den ideala balansen är 1:1, har den odlade laxen hela 5,5 gånger mer omega-6 än den vilda. Dessutom innehåller den odlade laxen mellan 14-34% fett, jämfört med den vilda laxens 5-7%. Den högre fetthalten innebär att laxen ackumulerar betydligt mer fettlösliga gifter.

Toxikologen Jerome Ruzzin har testat olika livsmedel i Norge och funnit att odlad lax innehåller mest toxiner. Möss som åt odlad lax utvecklade fetma, tjocka fettlager runt inälvorna och till och med diabetes. En av de oroväckande ingredienserna i fiskarnas foder är etoxinin, en antioxidant som används för att förhindra att fettet härsknar. Etoxinin kan vara upp till 20 gånger högre i koncentration än vad som är tillåtet i andra livsmedel, trots att det saknas gränsvärden för fisk.

Man varnar konstant för rökningens faror, men kanske finns det ett enklare sätt att göra skillnad – genom att avstå från odlad lax. Bakom den industriella laxproduktionen döljer sig nämligen mäktiga ekonomiska intressen som vill värna sina stora vinster.

Det handlar i grunden om att ta ansvar för våra matval och utnyttja den konsumentmakt vi har. Även om multinationella företag vill skydda sina intäkter, har vi som enskilda individer en chans att bidra till en förändring. Genom att aktivt välja bort odlad lax kan vi sätta press på branschen att gå i en mer hållbar riktning.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen