Årligen avlivas över 100 miljoner kycklingar i Sverige för att användas som livsmedel. För att möta denna efterfrågan utgör avelsdjur en central del av industrin, där flera generationer upprätthålls. Det globala föret Aviagen är ledande inom avelssektorn, både i Sverige och internationellt. Genom sitt svenska dotter-bolag, Aviagen Swechick, har företaget i princip monopol på den svenska marknaden. Nästan alla kycklingar som blir mat, exempelvis under varumärkena Kronfågeln och Guldfågeln, härstammar från företagets gårdar i Skåne. Aviagen Swechick förser även andra länders kycklingindustrier med avelsdjur genom export.
Många har ingen aning om hur kycklingar förvandlas till mat eller vad de har fått genomlida. Uppdrag granskning försökte komma in på någon av Aviagens 13 gårdar för att filma under hösten, men nekades tillträde. Företaget ville inte heller själva filma i stallen och visa materialet för SVT. Djurrättsalliansen bestämde sig därför att arbeta i på kycklingindustrin i syfte att filma och visa världen vad som egentligen pågår bakom kulisserna i dessa massiva industrier,
Avlivas utan bedövning
Dokumentären som sedan publicerades på uppdrag granskning synliggör hur djurrättsalliansen visar den grymma verkligheten för djuren inom kycklingindustrin. Filmerna blottlägger trånga, smutsiga fabrikslokaler där tusentals höns och tuppar trängs på samma golv, ibland uppemot 20 000 djur på en enda gård.
Då djuren i branschen har avlats för att växa snabbt, äter de okontrollerat, sjuka och får svårigheter att röra sig. Detta kallas ”broileruppfödningens paradox”. Företagen försöker lösa problemet genom att svälta avelsdjuren, vilket leder till stress och ohälsa.
Filmerna visar höns med brutna ben, fjäderlösa kroppar och öppna sår. Undercover-dokumentationen avslöjar olagliga avlivningsmetoder utan bedövning eller kontroll att djuren är döda. Detta är inget undantag, utan en pågående praxis som länsstyrelsen upprepade gånger har krävt företaget att åtgärda.
Inspektioner avslöjar besvärande förhållanden på gårdarna. Bildbevis visar skadade hönor med öppna sår och ögon som tyder på en problematisk miljö. Länsstyrelsen har även vittnat om olagliga, misslyckade försök att avliva sjuka djur. Dödstalen bland hönorna är alarmerande, ibland så höga som 30 procent under uppfödnings perioden. Dessa graverande fynd vittnar om allvarliga brister i djurhållningen och kräver omedelbara åtgärder för att förbättra situationen för de djur som hålls på anläggningarna.